Először filmezték le egy nő agyát orgazmus közben

orgazmus, illusztráció
Vágólapra másolva!
Első alkalommal sikerült agyi képalkotó eljárás segítségével videót készíteni egy nő agyáról orgazmus közben.
Vágólapra másolva!

A kutatók a funkcionális MRI nevű képalkotó eljárással készítettek sorozatfelvételt egy nő agyáról, miközben ő maszturbált. A képeket aztán kisfilmmé fűzték össze, így folyamatában látható, hogyan reagál az agy először az érintésre, és hogy mi történik az orgazmus közben, illetve után.

Itt nézheti meg a videót

A felvételeken az eltérő aktivitású agyterületek különböző színnel láthatók: a legkevésbé aktívak vörös, míg a legaktívabbak sárga és fehér színben figyelhetők meg. Először az érintésre reagálva az érző (szenzoros) kéreg nemi (genitális) régiója aktiválódik, majd továbbterjed az agy úgynevezett limbikus rendszerére, melynek részei az érzelmek és a hosszú távú memória kialakításában vesznek részt. A csúcspont felé közeledve az agynak két területe villan fel, a kisagy és a frontális kéreg, valószínűleg az izomösszehúzódások miatt. Végül az orgazmus idején aktiválódik a hipotalamusz, ez az oxitocin nevű hormont választja ki, amely kellemes érzéseket, valamint méhösszehúzódásokat kelt. Szintén nagy aktivitás tapasztalható a nucleus accumbens nevű szürkeállományi magban, mely a jutalmazással áll kapcsolatban. A területek aktivitása az orgazmus után fokozatosan csökken.

A vizsgálatokat Barry Komisaruk, a newarki Rutgers Egyetem kutatója végezte, aki huszonöt évvel ezelőtt kezdte tanulmányozni a női orgazmust. Munkája során kollégáival rájött arra, hogy többféle idegi útvonalon szállítódnak az ingerek a női nemi szervből, melyek mind közreműködnek az orgazmus kialakításában. (Komisaruk további eredményeiről korábbi cikkünkben olvashat.)

Komisaruk egy új módszert is kidolgozott, melynek segítségével az önkéntesek a vizsgálatok alatt láthatják a saját agyműködésüket az MRI-készülékben. Ennek a "neurofeedback"-nek köszönhetően Komisaruk abban bízik, hogy az alanyok talán megtanulják, hogyan változtassák az agyuk aktivitását, ami hasznosítható lenne például idegesség, depresszió és fájdalom kezelésében is.